• Interlunium aangesloten bij de Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs

    Kevin Keijzer, oprichter van Interlunium, is een groot voorstander van vrije en open source software (FOSS). Met Interlunium heeft hij als doel organisaties te helpen overstappen naar open source-omgevingen, waardoor ze minder afhankelijk worden van grote techbedrijven.

    De visie van Interlunium sluit naadloos aan bij die van de Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs (CEDO), die zich inzet voor een eerlijk en soeverein digitaal onderwijs. Daarom staat Interlunium volledig achter de missie van CEDO.

    Om scholen concreet te helpen vrij te komen van de greep van Big Tech, is er een pilotproject gestart waarbij Interlunium helpt bestaande Chromebooks te voorzien van coreboot en Debian Edu. Dit project biedt scholen de mogelijkheid om zelf de controle te houden over hun technologie, zonder afhankelijk te zijn van gesloten systemen.

    (meer…)

  • Deskundigen waarschuwen voor de grote risico’s van digitale afhankelijkheid van Amerika

    Risico van digitale onafhankelijkheid

    Waarom een plan B voor Amerikaanse techdiensten nu urgent is

    In een recent artikel van de NOS pleiten experts voor een concreet plan voor organisaties om serieus werk te maken van de overstap van grote Amerikaanse techdiensten naar veilige, onafhankelijke, lokale IT-oplossingen.

    De afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven is voor veel organisaties en overheden in Europa inmiddels een urgent probleem geworden. Vrijwel alle data van burgers en overheden worden opgeslagen op servers van grote Amerikaanse bedrijven, waardoor Europa niet alleen digitaal, maar ook geopolitiek kwetsbaar is.

    De risico’s zijn duidelijk: Amerikaanse wetgeving en politieke belangen kunnen ertoe leiden dat toegang tot data wordt beperkt, communicatie wordt afgeluisterd of zelfs volledig wordt afgesloten wanneer dat uitkomt. Dit is geen theoretisch scenario, maar een reëel gevaar dat steeds vaker onderwerp van discussie is in de media en de politiek.

    (meer…)

  • NOS: Klanten verruilen Amerikaanse techbedrijven voor Europese alternatieven

    Klanten verhuizen van Amerikaanse big tech naar Europese alternatieven

    Klanten verruilen Amerikaanse techbedrijven voor Europese alternatieven” kopt een recent artikel van de NOS.

    Dit artikel van de NOS over klanten die Amerikaanse techbedrijven verruilen voor Europese alternatieven, raakt een belangrijk punt: de afhankelijkheid van enkele grote techreuzen is risicovol zijn voor bedrijven en overheden.

    Dit fenomeen is niet alleen een reactie op geopolitieke spanningen, maar ook op de wens om meer controle te hebben over de technologie die wordt gebruikt. Big tech kan inderdaad een gevaar vormen door vendor lock-in en afhankelijkheid van specifieke diensten, wat de flexibiliteit en innovatiekracht van organisaties kan beperken.

    (meer…)